Om Bony Maronie


Mai 2016: Bony Maronie har gitt ut en etterlengtet CD: «Angry But Happy», med sju knallåter det lukter svidd av! Petter Baarli fra Backstreet Girls og Kai Kidd fra The Carburetors bidrar på plata. Utgivelsen blir også å finne på Spotify, iTunes og Tidal, samt enkelte platebutikker som Cruisin’ Records og Platekompaniet.

"Angry But Happy"

«Angry But Happy»

Bony Maronie var ingen kommersiell suksess, men definitivt en partysuksess i Oslo-området på 80-tallet. Bare spør hvem som helst som var i ”miljøet” på den tida…

Bony Maronie ble startet under navnet ”Burp” rundt 1983 av Thore Feiring (trommer), Pål Andersen (gitar), Reinhold Rønstad (bass) og etterhvert Kåre Leth (vokal). Feiring og Rønstad kom fra Lørenskog, og hadde før dette spilt i diverse band – bl.a. ”Black Death” og ”Reisning”. Andersen og Leth kom fra Nittedal, og hadde allerede herjet med en del AC/DC-låter i disktriktet i bandet ”Overdose”.

Når alle disse gutta slo seg sammen, drakk noen øl, og fant ut at de alle likte ukomplisert rock’n roll med høyt tempo og rufsete tekster, da kom det et digert BURP! Burp betyr ”rap” på engelsk, og tilsier at her var det ingen selvhøytidelighet….

BURP

Det ble en del konserter i Oslo og omegn – alltid med høy feststemning, og ikke alle publikummere var i stand til å kjøre bil etterpå. Legendariske «Renegat» i Stenersgata (der hvor Oslo City ligger nå) var et av stedene man kunne høre Burp både støtt & stadig. Under en av konsertene var det en svær vannlekkasje på Renegat, og gulvet lå under vann.  Ingen syntes det var noe å sutre over, og  Burp gjennomførte som vanlig et bra show, mens publikum hoppet glade og fornøyde rundt i en vannstand på ca. 15 centimeter. Alle sjenkerettigheter var opprettholdt…

I 1984 kom singelen ”Paid it cash”, med ”Rock’n roll shock” på baksiden. Det var full fart fra første sekund. Det var dårlig lyd, spillefeil, lugubre tekster på engelsk etc. Men hvilken energi! Spilt inn på øvinga i Lørenskog. Mye moro på få minutter. Låtene var skrevet av Burp, og var inspirert av blant andre The Ramones. Singelen fikk god kritikk i bl.a. musikkavisen PULS. Coveret så slik ut, og var ikke av den samfunnskritiske sorten:

burp

burp back

For de som husker noe av konsertene med BURP, og det var jo en del trofaste gjengangere tilstede, så var disse noen av ”slagerne”:

 • Who stole my booze? (Burp)
 • Are you with me honey – say yeah! (LeRoy Brothers)
 • Rockaway beach (Ramones)
 • Monkey (Dr. Feelgood)
 • Eskimo woman feels cold (Burp/Bony Maronie)
 • Manzil madness (Rose Tattoo)

Etterhvert ble det litt for mye misforståelser og fjollete vitsing med navnet “Burp”, og bandet skiftet navn til…

BONY MARONIE

Antallet konserter økte på – stadig i Oslo og omegn. Renegat var fortsatt et sted å oppleve Bony Maronie, det samme gjaldt «Rock Alive» i Rådhusgata (tidligere «Jazz Alive», drevet av musikeren Christian Reim). Til tider skapte bandet en hemningsløs, ellevill og hylende god stemning blant publikum. Det kunne gå hardt for seg enkelte ganger, da publikum kastet både tomme og fulle ølglass gjennom lufta i rein begeistring. Bandets medlemmer byttet instrumenter seg imellom av og til, og det er usikkert om publikum faktisk la særlig merke til dette i sin opphetede feststemning. Kåre Leth spilte da for eksempel trommer.

Blant publikum fant man stadig folk som Jokke (og Valentinerne), Backstreet Girls, Ziggy osv. osv. osv. Man kan si at de som likte litt lurvete rock’n roll i Oslo – de var der!

Thore Feiring syntes på tross av dette at moroa ble borte, og ca i 1986 sluttet han. Han ble erstattet av Rune Sigvartsen (fra Nittedal). Han hadde tidligere spilt med både Andersen og Leth.

For å få fyldigere lydbilde på konserter ble det plusset på en gitarist til: Brage Bragli Alstadheim (fra Asker). Han spilte live med bandet første gang på Rockefeller den 25. februar 1987 og kom med midt under konserten. I den spede begynnelse med Burp var han også med en periode. Konserten på Rockefeller ble filmet, og noen klipp av denne kan sees under «Videoer» (YouTube).

Stadig var bandet rundt og spilte på små og ikke fullt så små steder. Som regel full fest, men av & til var det dvaske saker. En av de litt slappere konsertene ble filmet og sendt på lokal-TV i Oslo. Stedet var ”Bootleg” (3. juni 1987). Her er et klipp derfra: Shake it!

Noen gode oppslag i musikkpressen ble det også, se presseklipp her.

I 1989 var det på tide å gå i studio, da det hadde hopet seg opp en del bra låter. Studio Nova ute i Spydeberg ble booket, og i løpet av en uke spilte bandet inn 14-15 låter, hvorav 10 ble gitt ut på LP i 1989.

 

cover

 

cover_small

Lyden var mye feitere enn på «Paid it cash», men noen vil nok si at den ikke var fullt så energisk og upolert. Låtene var likevel av høy kvalitet, og piano og blåsere var for eksempel lagt på i noen låter. Fortsatt tekster skrevet av bandet selv. Også musikken var egenskrevet, med unntak av «Tallahassie Lassie».

LP’n ble gitt ut på Party Records og distribuert av ”Grammofon AS Elektra” i Oslo. CD og MC ble også trykket opp, men pga. økonomiske problemer i Grammofon AS Elektra ble CD’n aldri lagt ut for salg. Release-party ble holdt på ”Stedet” i Torggata. Full spiker! Plata ble promotert bl.a. med en radioturné hvor bandets medlemmer ble intervjuet av diverse lokalradioer, NRK etc. I mangel av band-buss ble «turnéen» gjennomført i en Fiat Uno. Kritikken i avisene var heller nøktern, kan man si. LP’n og MC’n solgte snaue 2000 eksemplarer. Flere konserter fulgte….

  

BONY MARONIE I AKSJON PÅ «STRYKEJERNET» I OSLO 

Rune Sigvartsen ble etterhvert erstattet av Lars Birkelund fra Fetsund på trommer. Han hadde blant annet spilt i Zopp, Elektrobugs m.fl.

Ikke alle i bandet likte de samme artistene, men her er eksempler på noen som inspirerte Bony Maronie (i tilfeldig rekkefølge):

 • AC/DC
 • Robert Johnson
 • Chuck Berry
 • Elmore James
 • Rose Tattoo
 • Lightnin’ Hopkins
 • Backstreet Girls
 • Etta James
 • Motorhead
 • Billie Holiday
 • Charlie Patton
 • Charlie Mingus
 • Status Quo
 • Howlin’ Wolf 
 • Rolling Stones
 • Alice Cooper
 • Hanoi Rocks
 • Dr. Feelgood
 • The Vibrators
 • Johnny Cash
 • Jason & The Scorchers
 • The Ramones

«All things must come to an end»…. og på begynnelsen av 90-tallet forsvant noe av energien i bandet, det var ikke fullt så gøy lenger, og Bony Maronie ble tilslutt oppløst i fred og fordragelighet. Ingen ble uvenner.

Alle fortsatte å spille i andre band. Sigvartsen og Leth startet «Empty Bottles», og Rønstad og Andersen startet bluesbandet «Ali Baba & de 40 røverne», og «The Two-timers». Rønstad og Birkelund spilte også på CD’en «En Hedersmann» med svensken Mats Apell i 1997. Feiring og Rønstad har også bidratt som studiomusikere ved et par anledninger.

I ettertid gikk det lang tid med lite kontakt mellom bandets medlemmer. Brage drev for eksempel med lirekasse-sveiving, Thore spilte i «Mojo blues» og Pål i ”The Hitmen”. I februar 2004 spilte Bony Maronie i et par varianter på Sørlikroa i Lørenskog i forbindelse med et av bandmedlemmenes bursdag. Noen bilder av det er lagt ut på disse sidene. I november 2009 spilte en litt redusert utgave av bandet ei låt som oppvarmer for en konsert med Jason Ringenberg (Scorchers) i Nittedal. Låta var «Eskimo woman feels cold».  

Stadig ble det tatt bilder, og her kan du se glimt fra noen gyldne øyeblikk…

Etter hvert begynte ting likevel å skje. Bony Maronie spilte noen låter i forbindelse med at den amerikanske artisten Stacie Collins spilte på «Lee» (Tampat) i Nittedal 18. september 2009. Hverken Brage Bragli eller Reinhold Rønstad var med. Torben Grue var stand-in på bass. Eskimo Woman, Bad In Bed og Who Stole My Booze var blant låtene. «Rabbagastene» spilte også samme kveld.

26. juni 2010 spilte Bony Maronie en reell konsert igjen for første gang på minst 20 år. Anledningen var «Bygderock» i Nittedal, som var (og skal bli) en årviss festival. Gruppens besetning denne kvelden var Kåre Leth, Pål Andersen, Reinhold Rønstad, Rune Sigvartsen, og Torben Grue (gitar). Bandet spilte ca 45 minutter, og låtvalget var omtrent disse: Who stole my booze, Eskimo woman (feels cold), Taxi Driver, Have a little with me, Shake it, Wish me good luck, Bad in bed, Rockaway Beach, Stay with me, Rock’n roll shock, m fl.

bygderock1.jpg

Publikummets antall var 700-800, og det hele foregikk utedørs ved Li skole, opplyst av scenelys og fullmåne. Publikum var tildels svært fornøyd etterpå, og ølsalget gikk strålende, ble det rapportert. Andre artister denne kvelden var The Powerpack, Rabbagastene, Pink Dirt, Kvikksølv, etc. Bony Maronie var hovedtrekkplasteret.

bygderock2.jpg

St. Hansaften 2012 ble det igjen Bygderock-opptreden på gutta. Også denne gangen var det lite øving på forhånd, men det viste seg igjen at det ikke hadde noe å si. Bandet spilte ca en time, og nytt siden sist var en variant av «Be With You» av «The Angels», AC/DC’s «Get It Hot», og dessuten Bony Maronies egen «Ready & Clean» som ble spilt i et skrekkinnjagende tempo med stor suksess. Line-up’n var som sist: Leth, Andersen, Rønstad, Sigvartsen & Grue.

Andre artister denne regntunge junikvelden var Bada Byng Crew, The Carburetors, Bellow, En Neve Daler, Jærnhand, Session m.fl. Angivelig var det minst 450 personer som trosset været og dukket opp foran scenen.

Det ser ut til å være vanskelig å ta knekken på dette bandet, og de er seiglivede. På «Skuret» i Oslo opptrådte Bony Maronie igjen! Datoen var lørdag 12. oktober, og «Kraftstoff» var det andre bandet denne kvelden. Settlista var nokså lik som ved forrige gig, og det skal etter sigende ha vært en fin-fin konsert – atter en gang!

Juni 2015: opptreden på Bygderock – se YouTube.

Desember 2015: Bony Maronie gir etter for presset, og har vært i studio og gjort nye innspillinger. Nærmere bestemt Laidback Studios i Oslo. Bandets besetning er stabil gjennom flere år, men gjestemusikere bidrar på opptakene. Gamle og nye låter. Publikum kan bare glede seg, og vil holdes fortløpende orientert på bandets Facebook-side.